Sałatka z kraba z mango i awokado
Odświeżająca sałatka ze szczypców kraba ze szpinakiem, awokado, mango, serem pleśniowym roquefort polana z dressingiem z mango, mięty i cytryny. Polecam ze względu na wyrafinowany smak, no i do tego nie wyglada najgorzej.
.
.
.
Składniki dla 2 osób:
8 szczypców kraba (obranych) lub puszka mięsa krabowego
1/4 dojrzałego mango
Pół dojrzałego awokado
Mały kawałek sera roquefort albo innego sera pleśniowego
Dressing:
1/4 dojrzałego mango
4 listki świeżej mięty
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
.
.
Przygotowanie:
Na dwóch talerzach rozłożyć umyty szpinak.
Ser połamać na kawałeczki, mango pokroić w kostkę, awokado pokroić w plasterki i położyć na szpinaku.
Na wierzch położyć szczypce krabowe bądź odsączone mięso kraba z puszki.
Dressing:
Pokroić mango w drobniutką kosteczkę, posiekać liście mięty i natkę pietruszki. Zmiksować składniki, na koniec dodać sok z cytryny i oliwę.
Polać sosem po wierzchu sałatki.
Voila!