Chłodnik

Chłodnik z botwinki, jogurtu z rzodkiewką, ogórkiem, 
pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem. Idealny na gorące dni. Po prostu przepadam za nim!

.

.

.

Składniki dla 4 osób:

Pęczek botwinki lub 3 średniej wielkości buraczki

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

400ml kefiruChlodnik

1 duży ogórek

Pęczek rzodkiewki

Pęczek szczypiorku

Pęczek koperku

Pęczek natki pietruszki

1 czubata łyżka barszczu czerwonego instant

Sól

Pieprz
.
Przygotowanie:
Buraczki starkować na tarce z dużymi oczkami, liście botwinki zostawić na później. W garnku zalać wodą, tak aby tylko przykryła buraczki, doprawić.
ChlodnikGotować aż buraczki zmiękną.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i rzodkiewki. Posiekać natkę, koperek, liście botwinki i szczypiorek.
Chlodnik
Gdy buraczki się ugotują, poczekać aż wystygną, po czym dodać warzywa, jogurt z kefirem, dodać łyżkę barszczu czerwonego instant, doprawić do smaku. Jeśli zupa jest mało kwaśna, łyżka soku z cytryny pomoże.
Odstawić do lodowki na minimum 30 minut.
Serwować z ugotowanymi na twargo jajkami.
I gotowe 🙂
Chlodnik

Dodaj komentarz