Chłodnik
.
.
.
Składniki dla 4 osób:
Pęczek botwinki lub 3 średniej wielkości buraczki
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
1 duży ogórek
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
Pęczek natki pietruszki
1 czubata łyżka barszczu czerwonego instant
Sól
Pieprz
.
Przygotowanie:
Buraczki starkować na tarce z dużymi oczkami, liście botwinki zostawić na później. W garnku zalać wodą, tak aby tylko przykryła buraczki, doprawić.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i rzodkiewki. Posiekać natkę, koperek, liście botwinki i szczypiorek.
Gdy buraczki się ugotują, poczekać aż wystygną, po czym dodać warzywa, jogurt z kefirem, dodać łyżkę barszczu czerwonego instant, doprawić do smaku. Jeśli zupa jest mało kwaśna, łyżka soku z cytryny pomoże.
Odstawić do lodowki na minimum 30 minut.
Serwować z ugotowanymi na twargo jajkami.
I gotowe 🙂