Chorizo z fasolą w pomidorach

Tapas:  niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii (wiki).

Szybki, smaczny i tani tapas. Specjalnie dla Alinki, co siedzi w Barcelonie i zastanawia się co zrobić z nadmiarem chorizo 🙂

.

Składniki dla 4 osób jako tapas lub dla 2 osób jako główne danie:

400g hiszpańskiej chorizo

Puszka czerwonej fasoli

Puszka obranych ze skórki pomidorów

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

.

Przygotowanie:

Chorizo pokroić w plasterki i smażyć na patelni ok 8-10 min.

Chorizo puści sporo oleju, więc nie ma sensu smażyć na jakimkolwiek tłuszczu. Jak kiełbasa dobrze się podsmaży, dodać posiekany czosnek i smażyć przez ok 30 sekund. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 10-15 minut aż objętość sosu zmiejszy się o połowę.  Dodać fasolę.

Dusić przez ok 2-3 minuty, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku i serwować ze swieżym, chrupkim pieczywem.

Dodaj komentarz